NL Web
Image default
Dienstverlening

Aanvullende veiligheid met gelaagd glas

Gewoon vensterglas is broos en breekt in lange scherpe stukken die ernstige en soms fatale verwondingen kunnen veroorzaken. Het belangrijkste kenmerk van gelaagd veiligheidsglas zijn de prestaties bij inslag. De tussenlagen absorberen de energie van de impact en zijn bestand tegen penetratie. Hoewel het glas kan breken, blijven de glasscherven stevig aan de tussenlaag gehecht, waardoor het risico op verwondingen wordt geminimaliseerd. Geen wonder dat dit glas verplicht is voor autoruiten in bijna elk geïndustrialiseerd land ter wereld en steeds vaker wordt gespecificeerd of vereist in architecturale beglazingen. 

Bij glaskoepels, zonweringen, schuine beglazingsinstallaties en gordijngevels is er altijd kans op glasbreuk. Zonder dit glas kan dat een groot veiligheidsprobleem betekenen door vallend glas. In tegenstelling tot alle soorten monolithisch glas, blijft het gelaagde glas intact wanneer het wordt gebroken, waardoor mensen worden beschermd tegen letsel. Dit is de reden waarom veel bouwvoorschriften wereldwijd het gelaagde glas vereisen voor bovenbeglazing.

 

Inbraakwerend glas

Inbrekers breken vaak ramen om bij deur- en raamkrukken te komen. Het gelaagde glas kan het binnendringen ervan weerstaan. Zelfs als deze per ongeluk wordt gebroken, blijft de tussenlaag het gebouw beschermen totdat het glas wordt vervangen. Vervangen kan worden gedaan wanneer het u uitkomt, in plaats van tijdens dure werkuren. Gelaagd glas kan worden ontworpen om kogels en bomexplosies te weerstaan ​​door gebruik te maken van meerdere of dikke lagen glas en tussenlaag. In gevangenissen kan gelaagd veiligheidsglas traditionele tralies vervangen om een ​​menselijkere omgeving te creëren. Door de opkomst van stedelijke criminaliteit en terrorisme is er behoefte aan beglazingsmaterialen die mensen in staat stellen normaal te werk te gaan en te worden beschermd tegen schade. Gelaagd glas dat bestaat uit meerdere glasplaten en tussenlagen kan bescherming bieden bij middelhoge tot hoge beveiligingstoepassingen. Voor extra veiligheid, inclusief oppantsering van voertuigen, biedt het glas tussenlagen met 100 keer de stijfheid en 5 keer de taaiheid van traditionele tussenlagen.

 

Geluidsreductie

Lawaai krijgt, net als een inbreker, de gemakkelijkste toegang tot huizen en gebouwen via ramen. Gelaagd glas heeft bewezen een uitstekende geluidsbarrière te zijn, met een hogere geluidsreductie-index dan monolithisch glas van gelijke dikte tussen de frequenties van 125Hz en 4.000Hz. Deze geluidsdemping is te danken aan de “visco-elastische” eigenschappen van het tussenlaagmateriaal. Het coïncidentie-effect dat wordt ervaren met monolithisch glas bij bepaalde frequenties wordt ook aanzienlijk verminderd met gelaagd glas, en de ruisonderdrukkingsprestaties kunnen aanzienlijk worden verbeterd door ten minste één laag gelaagd glas op te nemen.