NL Web
Dienstverlening

Advies Van Psychologen voor De Omgang Met Verdriet Tijdens De Feestdagen

Hoewel feestelijk, kan onze komende feestdagen ook een pijnvolle, jaarlijkse herinnering zijn van persoonlijk verlies. Het is nu veertig jaar geleden sinds mijn oudere broer en vader overleden zijn. Hoewel ik toentertijd slechts een kleine jonge was, teistert de herinnering aan het leed van hun vroege dood nog steeds mijn familie en ik.

Over jaren echter is het leed getransformeerd in een soort goedmoedige acceptatie van dood als een onderdeel van het leven. Veel van mij genezing is geholpen door simpelweg het leed te erkennen, in plaats van pogingen om het te vermijden of vergeten. Je kan nooit echt vergeten. 

Vaak proberen rouwende families om de erkenning van de lege stoel aan tafel te ontwijken, in een misplaatste poging om zichzelf en anderen te ontzien van de pijn van hun leed. Helaas staat deze tactiek alleen toe dat het leed stilletjes alleen ervaren wordt, terwijl de familieleden afgekoppeld worden en gevuld met een verhoogd gevoel van vaag verdriet, wat door alle feestdagen te speuren is.

Ik moedig mijn patiënten in tegenstelling aan om de lege stoel te erkennen. Hoewel deze aanpak natuurlijk gevoelens van traanvolle leed opwekt, is huilen over het algemeen een normaal en gezond gedeelte van het rouwproces. Op deze manier wordt het rouw nu een open en gedeelde ervaring, wat de kans heeft om een positievere feestdag etentje te hebben, ondanks het verlies. Vele families kunnen dan plotseling memorabele, positieve tijden en herinneringen over de overledenen met elkaar delen.

Verdriet lost zichzelf vaak geleidelijk aan op. Wanneer jij of een familielid het gevoel hebben dat er hulp nodig is met de omgang met het verlies, kan je huisarts je doorwijzen naar lokale rouw steungroepen en andere onschatbare hulpmiddelen die kunnen helpen.

Naast de lokale rouw steungroepen, zijn de volgende hulpmiddelen beschikbaar: online steungroepen voor de rouw, geneesmiddelen, en hulpverlening.

Je kunt ons website bezoeken, we hebben een online “psychologen zoeker” portaal. Psychologen in je omgeving kunnen makkelijknl gevonden worden via onze zoekmachine. De “zoeker” toont de zoekresultaten per locatie en specialiteit.

Wanneer het nodig is, bevat therapie voor de rouw over het algemeen een combinatie van geneesmiddel (voor te schrijven door een huisarts of psychiater) en hulpverlening (door een psycholoog of andere gekwalificeerde professioneel gespecialiseerd in de geestelijke zorg). Niettemin kunnen vele mensen al verlichting vinden door geneesmiddelen of hulpverlening op zichzelf.

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/