Bent u reeds bekend met de voordelen van hittebestendig staal? Zo niet, dan leest u ze hieronder. Het belangrijkste voordeel van hittebestendig staal is, zit hem al in de naam. Het staal is hittebestendig. Dit houdt in dat het staal geschikt is voor zeer hoge temperaturen. Hittebestendige staalsoorten zijn er in 10 kwaliteiten, die worden aangegeven met nummers. De variëren tussen de 1.4713 tot 1.4923. Naast hittebestendig is het staal vaak ook roestbestendig en in sommige gevallen ook corrosievast. Hittebestendig staal wordt vaak in de volgende vormen verkocht: warmvervaardigd stafstaal, koudvervaardigd stafstaal, profielen, platen, ronde machinepijpen of naadloze buizen. Alternatieven voor hittebestendig staal zijn Duplex staal of Super Duplex staal.

 

Hittebestendig, roestvast en corrosievast staal

Welk staal gebruikt u vooral in uw industrie? Dat is meestal afhankelijk van de toepassing van het staal. De manier waarop u staal gaat gebruiken bepaalt welke eigenschappen belangrijk zijn. Zo zal staal dat buiten wordt gebruikt goed tegen weer en wind moeten kunnen. Het is dan belangrijk dat het staal roestvast is. Als dit voor u nog niet voldoende is, kunt u ook kiezen voor corrosievast staal. Dit staal is nog meer bestand tegen weer en wind. Er zijn verschillende staalsoorten die sterk roestvast en corrosievast zijn. Een voorbeeld is Duplex staal. Daarnaast kan het voor u ook belangrijk zijn dat staal hittebestendig is. Dit staal kan ook bij hogere temperaturen worden toegepast. Hittebestendig staal komt goed van pas in sommige industrieën waar staal wordt toegepast of bewerkt bij zeer hoge temperaturen, bijvoorbeeld in de ovenbouw. Als u staal gaat kopen, is het belangrijk goed na te denken welke eigenschappen u het belangrijkste vindt en op basis daarvan de juiste staalsoort te kiezen.

 

Keuren van Duplex staal en hittebestendig staal

Staal moet van hoge kwaliteit zijn. Dat is ongeacht het type staal. Als u staal koopt en/of laat bewerken, is kwaliteit belangrijk. Dat geldt ook als u voor Duplex staal of hittebestendig staal kiest. Het is belangrijk dat uw staalleverancier een goed kwaliteitsmanagementsysteem heeft dat ervoor zorgt dat al het staal dat wordt geleverd en bewerkt van uitstekende kwaliteit is. Een hoge betrouwbaarheidsgraad is zo verzekerd. Hierbij kunt u denken aan een inspectie van binnenkomende goederen. Daarna kunnen US testen van wanddikte, spectrometertesten en ferriettesten worden uitgevoerd. Indien nodig kunnen er ook nog extra speciale keuringen plaatsvinden. Als een staalleverancier bepaalde certificaten op zak heeft, toont het aan dat zij een goed kwaliteitsmanagementsysteem hebben. U bent dan verzekerd van goed Duplex staal en hittebestendig staal en een professionele bewerking daarvan.