Weet u of u in uw geval een octrooi kunt aanvragen? Aan het aanvragen van een octrooi zijn een aantal eisen verbonden. Over octrooi aanvragen bestaat nogal eens de nodige onduidelijkheid. Octrooi of patent aanvragen is mogelijk als een uitvinding, proces of product aan drie eisen voldoet. Ten eerste moet de uitvinding voor het moment van patentaanvraag nog nergens ter wereld openbaar zijn gemaakt. Ook niet door de uitvinder zelf. Daarnaast moet het product of proces een vindingrijke oplossing zijn. Dat wil zeggen dat de uitvinding voor een specialist geen voor de hand liggende oplossing mag zijn. Verder moet de uitvinding waarvoor u patent aan wilt vragen, daadwerkelijk vervaardigd kunnen worden. Als een uitvinding aan deze drie voorwaarden voldoet, kunt u bij het Nederlandse Octrooicentrum octrooi aanvragen.

Patent aanvragen voor intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom staat gelijk aan een uitvinding. Tenminste, als het om een patent aanvragen gaat. Wist u dat u ook patent kunt aanvragen voor intellectueel eigendom? Door middel van het intellectuele eigendomsrecht is het mogelijk om het werk van uitvinders, ontwikkelaar, auteurs en ontwerpers te beschermen. Als het proces van octrooi aanvragen eenmaal voltooid is, mogen anderen uw werk niet meer gebruiken zonder uw toestemming. Mocht iemand vervolgens misbruik maken van het beschermde ontwerp of idee, dan kunt u gerechtelijke stappen ondernemen. Als u er niet uitkomt met de partij die uw uitvinding misbruikt, kunt u naar de rechter stappen. U heeft bijvoorbeeld de optie om via een kort geding een verbod op inbreuk te vragen. Een specialist kan u op het gebied van intellectueel eigendom bijstaan.

Deskundig advies bij patent of octrooi aanvragen

Heeft u advies nodig met betrekking tot het aanvragen van een octrooi of patent? Dan kunt u zich het best wenden tot een professional. Als u niet precies weet wat er allemaal komt kijken bij patent of octrooi aanvragen, is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf om raad te vragen. Deze kan u met een deskundig advies goed op weg helpen. Het is ook mogelijk om begeleid te worden tijdens het volledige traject voor patent aanvragen. Een erkende specialist speelt altijd open kaart met u over de mogelijkheden van octrooi aanvragen voor een uitvinding. In ruil voor een minimale vergoeding bent u verzekerd van een objectief en eerlijk advies. Zodoende kunt u er zeker van zijn dat uw uitvinding op de juiste wijze gepatenteerd wordt.