NL Web
Gezondheid

Topsport en vitamines

Voeding is van zeer groot belang bij mensen die topsport beoefenen. Van voetballers is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat ze vijf a zes uur voor de wedstrijd voeding met veel koolhydraten, zoals spaghetti, eten. Daarom zijn de meeste voetballers en trainers niet blij als de wedstrijd vroeg gepland staat in het weekend. Ajax trainer Frank de Boer had laatst nog de volgende uitspraak met betrekking tot de vele half 1 wedstrijden van Ajax dit seizoen: ‘’Het is niet prettig om al om half 9 in de ochtend een bord pasta naar binnen te werken’’. Sporters hebben veel energie nodig om hun werk op het gewenste niveau te kunnen uitoefenen. Omdat hun energieniveau zo hoog mogelijk moet zijn passen topsporters hier dan ook hun voeding op aan. Ze eten voornamelijk voeding met zo veel mogelijk koolhydraten.

De verhoogde behoefte aan energie staat in verband met een verhoogde behoefte aan vitamines en mineralen. Als de hogere energiebehoefte enkel wordt aangevuld met dezelfde voeding kan er een vitaminetekort ontstaan. Het is daarom ook niet voor niets dat zoveel topsporters veel voedingssupplementen innemen. In de zuidelijke landen van Europa was er vroeger wel het nodige te doen om de ‘voedingssupplementen’ . Het was eigenlijk publiek geheim dat de sporters daar niet alleen vitaminen en mineralen kregen maar dat er in feite sprake was van een dopingprogramma. Een bekend voorbeeld hiervan is het voetbalelftal van de club Juventus die halverwege de jaren 90  de beste club van Europa werd met behulp van een geheime dopingprogramma.

Een complete multivitamine kan een vitaminetekort al snel oplossen. Het is belangrijk om te weten welke multivitaminen nu ook echt daadwerkelijk geschikt zijn voor jou. Zo zijn er bijvoorbeeld multivitaminen met mineralen maar ook multivitaminen zonder mineralen. Topvitamins is een Nederlandse webwinkel die zich richt op de markt van vitaminen en mineralen.

http://www.topvitamins.nl/