NL Web
Sport

Populariteit van (kick)boksen

Het aantal boksers en kickboksers in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dat meldt het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier. Vooral onder de 12- tot 18-jarigen is de populariteit van vechtsporten gestegen. Ook meisjes en vrouwen maken steeds vaker de overstap naar boksen. Waar komt die populariteit vandaan?

Boksen: van louche crimineel spelletje naar professionele vechtsport

Tot voor kort werd boksen nog vaak geassocieerd met criminaliteit. Volgens Jens Olde Kalter, misdaadjournalist en schrijver, heeft dit vooral te maken met de moord op kickbokser Andre Brilleman in de jaren 80. De vechtsporter gooide als “The Bulldog” hoge ogen in de kickbokswereld en werd zelfs wereldkampioen, maar was ondertussen ook actief in het criminele circuit. Nadat hij in 1982 betrokken was bij een liquidatiepoging, werd hij zelf in 1985 geliquideerd. Sindsdien zien veel mensen boksen als een machosport die vooral criminelen aantrekt. Toch zien we de laatste jaren een verschuiving optreden in de waardering van vechtsporten. Succesvolle (kick)boksers als Rico Verhoeven en Peter Müllenberg dringen het slechte imago van Brilleman naar de achtergrond en laten zien dat boksen in eerste instantie een professionele sport is die discipline en inzet vereist.

Kickboksen is schoner, veiliger en dus populairder geworden

Ook de komst van de Vechtsportautoriteit heeft bijgedragen aan de populariteit van (kick)boksen. Sinds 2014 houdt deze organisatie toezicht op de uitvoering van vechtsporten in Nederland. Ook communiceert ze nieuwe richtlijnen die de sport schoner en veiliger maken. Zo moet er standaard een geregistreerde arts bij wedstrijden aanwezig zijn en kent de Vechtsportautoriteit licenties en keurmerken toe aan vechtsportscholen die goed presteren. Natuurlijk zijn er nog altijd opstootjes in de (kick)bokswereld; denk maar aan Badr Hari, bijnaam “The Golden Boy”, die meerdere malen in opspraak raakte vanwege geweld binnen én buiten de ring. Maar dankzij de duidelijke richtlijnen en nieuwe regelgeving van de Vechtsportautoriteit staat de veiligheid binnen de vechtsport nooit op het spel. Begin 2019 kondigde de VA nog nieuwe regels aan, waaronder de invoer van een nieuw licentiesysteem dat helpt om sporten als kickboksen nog beter te reguleren. 

Iedereen doet aan boksen: jongens, meiden en BN’ers

Vooral onder kinderen tussen de 12 en 18 jaar wint boksen en kickboksen flink aan populariteit. Onder deze leeftijdsgroep tref je ook steeds meer tienermeisjes aan die, gewapend met bokshandschoenen en een bitje uit de vechtsportwinkel, de sportschool opzoeken om er eens flink op los te slaan. Om in te spelen op de vernieuwde aandacht voor boksen, lanceerde RTL in het najaar van 2018 het televisieprogramma Boxing Stars, waarin BN’ers het tegen elkaar opnamen in de boksring. Bekende publieke figuren als zanger Douwe Bob en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zijn regelmatig in de boksschool te vinden. Douwe Bob legt uit aan het AD: “Muziek is misschien een uitlaatklep, maar er zijn ook dingen die je er niet in kwijt kan: superwoede en stress. Dat sla je er tijdens het boksen gewoon uit.” De cijfers van Mulier maken duidelijk dat Douwe niet de enige is die er zo over denkt, maar dat (kick)boksen voor steeds meer Nederlanders menens is geworden. En dan blijft het ook niet bij een eenmalig bezoekje aan de sportschool: de afgelopen 15 jaar laten een opvallende stijging zien in de wekelijkse deelname aan boksen en kickboksen. Vechtsport is ontegenzeggelijk uit het verdomhoekje gekropen en veranderd in een sport die voor iedereen toegankelijk is.

https://www.aiki-budo.nl/fightshop/vechtsport-winkel