NL Web
Image default
Energie

Wat voor type mensen zijn elektriciens?

Elektriciens zijn mensen die werkzaam zijn met elektra. Dit kan het aanleggen van elektra zijn, maar ook het repareren of vervangen van alles wat met elektriciteit te maken heeft zijn. Er is niet één type mens als je aan een elektricien denkt, maar er zijn wel een aantal eigenschappen en vaardigheden waar alle elektriciens over moeten beschikken. Herken je je in deze eigenschappen dan is het werk als elektricien wellicht ook wel geschikt voor jou. Je moet als je dit overweegt nog wel de bijbehorende opleidingen doen. 

Technisch inzicht

Een elektricien beschikt over een goed technisch inzicht en heeft affiniteit met techniek en het uitzoeken en oplossen van technische problemen. Je moet inzicht hebben in bouwtekeningen en hoe de bedrading van de elektriciteit het beste kan lopen. Hier moet je kennis van hebben in situaties waar nog oudere technieken gebruikt worden, maar ook de nieuwste technieken kennen en kunnen onderscheiden. Als elektricien moet je goed analytisch kunnen denken en verschillende opties kunnen afwegen. Je moet een gedetailleerd oog hebben, want als je een kleine fout over het oog ziet kan dit grote gevolgen hebben voor de werking van de elektriciteit en de gezondheid van de klanten en van jezelf. 

Sociale vaardigheden

Als elektricien heb je altijd een opdrachtgever die je aanstuurt en aangeeft wat de wensen zijn. Jij moet het inzicht hebben om te zien of deze wensen mogelijk zijn en hier zo goed mogelijk naar streven. Als iets niet mogelijk is moet je in contact komen met de klant en kunnen uitleggen waarom iets niet mogelijk is, of waarom het plan aangepast moet worden. Je moet dus beschikken over de kwaliteit om met heel veel verschillende mensen om te gaan en duidelijk je verhaal te kunnen doen. Je werkt vaak alleen en het is dus ook belangrijk dat je zelfstandig beslissingen kunt maken en verantwoordelijkheid voelt voor het slagen van de klus of het oplossen van het probleem.