NL Web
Image default
Energie

Salderingsregeling

Heel slim dat je ervoor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen. Het is een top investering en daarnaast bespaar je flink op je energiekosten, terwijl deze met de jaar duurder en duurder worden. De energie die je opwekt met je zonnepanelen lever je terug waarop deze wordt verrekend met je verbruik. Een ander woord hiervoor is salderen. Met behulp van de salderingsregeling zie je je energiefactuur afnemen.

Hoe werkt salderen? Wanneer je kijkt naar je huidige elektriciteitskast zie je dat de elektriciteit maar in een richting loopt. Elektriciteit komt je huis binnen waarop je er gebruik van kan maken. De elektriciteit kan niet weer weg. Wanneer je zonnepanelen plaatst, is dit anders. Er komt namelijk ook een weg voor de energie om je huis te verlaten. De stroom dat te veel wordt geproduceerd door je zonnepanelen kan dan naar het energienet gaan. Wanneer je dus te veel energie produceert, wordt het overschot automatisch terug geleverd aan het energiebedrijf. Je bent dan als het ware zelf een energieleverancier. Dit fenomeen wordt terugleveren genoemd. De energieleverancier is vervolgens wettelijk verplicht om de teruggeleverde stroom die jij opgewekt hebt te verrekenen met de stroom die je van het afneemt. Dit fenomeen wordt salderen genoemd.

Energiemeter Zorg er dus wel voor dat je een energiemeter laat plaatsen waarop het terugleveren van energie mogelijk is. Anders loop je natuurlijk de salderingsregeling mis. Met de nieuwe energiewet wordt dit verplicht. Je moet dan een energiemeter laten plaatsen waar tweerichtingsverkeer voor de energie mogelijk is.

Verdwijnen van salderingsregeling Aan alle mooie dingen komen een einde, zo ook aan de salderingsregeling. Er zijn voorstellen op overheidsniveau die de salderingsregeling op den duur laten verdwijnen. Vanaf 2025 kan er jaarlijks minder verrekend worden met de salderingsregeling. Dit is nog enkel een voorstel. Er is nog niks beslist. Maar het zit er uiteraard wel aan te komen. Vanaf 2031 zijn er plannen om te salderingsregeling volledig te laten verdwijnen. Het is dus gunstig om zo snel mogelijk over te schakelen op zonnepanelen. Maar zelfs zonder de salderingsregeling is het alsnog gunstiger om voor zonnepanelen te kiezen. De energierekening wordt jaarlijks duurder. Met zonnepanelen kan je al heel wat besparen.