Catering betekent maaltijdvoorziening, maaltijdverzorging of levering van maaltijden. Deze Engelse term wordt gebruikt wanneer er eten en drinken wordt verzorgd voor evenementen, feesten of bedrijven. De cateraar is degene die deze dienst aanbiedt. De maaltijden worden meestal op een centrale locatie in grote keukens bereid en vervolgens bezorgd op de locatie van de klant. Een ander voorbeeld van catering is de maaltijd die wordt aangeboden tijdens een vliegreis. Deze zijn vooraf door een cateraar bereid, worden in het vliegtuig al dan niet warm gehouden en vervolgens verstrekt aan de passagiers. Ook in ziekenhuizen en gevangenissen worden de maaltijden vaak door een cateraar verzorgd.

Bedrijfscatering

Veruit de grootste vorm van catering zien we bij bedrijven. Grote organisaties hebben alle vormen van maaltijd- en drankverstrekking uitbesteed aan cateraars. Dit begint bij het verzorgen van koffie en thee en koele dranken in zogenaamde koffiecorners die op strategische plekken zijn ingericht. De kantine is in beheer van zo’n cateraar uit Nijmegen, waarbij medewerkers kunnen kiezen uit (gezonde) lunches, soepen, fruit e.d. De lunches worden in dit geval in de keuken van de kantine bereid. De cateraar kan ook warme maaltijden in de kantine aanbieden voor overwerkers e.d. Verder verzorgt de cateraar de hapjes en drankjes bij bijvoorbeeld bijeenkomsten en jubilea.

Partycatering

Bij party- en evenementcatering wordt óf in de centrale keuken van de cateraar óf in een keuken op locatie de hapjes en/of maaltijden bereid. Bij publiekscatering moet je denken aan festivals, concerten en (voetbal-) stadions. Bij deze laatste moet je ook denken aan VIP-catering. In de skyboxen van stadions worden tijdens wedstrijden amuses en dranken geserveerd in een exclusieve stijl. Ook staatsbanketten vallen onder VIP-catering. De kwaliteit is uitermate hoog en de presentatie krijgt volop aandacht. Partycatering kan ook op eigen locatie plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij de horecavoorziening in kastelen of bij dinershows.

http://www.wellingcatering.nl