NL Web
Image default
Gezondheid

Waarom is het zinvol om zink te slikken?

Zink is een essentieel mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor een breed scala aan functies, waaronder groei en ontwikkeling, immuunrespons, wondgenezing, DNA-synthese en meer. Hoewel we zink kunnen krijgen uit voedingsmiddelen zoals vlees, zeevruchten, peulvruchten, noten en zaden, kan het soms lastig zijn om voldoende zink binnen te krijgen via onze voeding alleen. In dat geval kan het nemen van een zinksupplement een nuttige aanvulling zijn op een gezond dieet. 

Wie hebben verhoogde behoefte aan zink? 

Er zijn mensen die bepaalde periodes in hun leven extra behoefte aan zink hebben. Dat kan komen vanwege hun leeftijd, geslacht, zwangerschap, lactatie, fysieke activiteit, stress of ziekte. Voorbeelden zijn:

Zuigelingen hebben hogere zinkbehoeften dan oudere kinderen en volwassenen vanwege hun snelle groei en ontwikkeling.

Zwangere en zogende vrouwen hebben meer zink nodig om hun eigen behoeften te dekken en de groei en ontwikkeling van hun baby te ondersteunen.

Atleten en actieve mensen kunnen extra zink nodig hebben vanwege het verhoogde metabolisme en de verhoogde uitscheiding via zweet.

Mensen die veel stress ervaren of ziek zijn, kunnen extra zink nodig hebben omdat stress en ziekte het zinkgehalte in het lichaam kunnen verlagen.

 

Andere redenen om extra zink te slikkenHet versterkt je immuunsysteem

Zink is een cruciaal mineraal voor een gezond immuunsysteem. Het speelt een belangrijke rol bij het handhaven van de integriteit van de huid en slijmvliezen, die fungeren als barrière tegen ziekteverwekkers. Zink kan ook de productie van witte bloedcellen stimuleren, die ons lichaam helpen infecties te bestrijden. Studies hebben aangetoond dat zinksupplementen de duur en ernst van verkoudheid en griep kunnen verminderen.

Het verbetert cognitieve functie

Zink is belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en kan helpen bij het verbeteren van het geheugen, de concentratie en de reactietijd. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. Studies hebben aangetoond dat zinksupplementen nuttig kunnen zijn bij de behandeling van verschillende neuro psychiatrische aandoeningen.

Ondersteunt de gezondheid van de huid en het haar

Zink speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen, een eiwit dat de structuur en elasticiteit van de huid en het haar behoudt. Zink kan ook helpen bij het genezen van wonden en het verminderen van ontstekingen, waardoor het nuttig kan zijn bij de behandeling van acne en andere huidaandoeningen.

Het reguleert de hormoonbalans

Zink is belangrijk voor de productie en regulatie van hormonen, waaronder testosteron en oestrogeen. Het kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van PMS en menopauze bij vrouwen. Studies hebben aangetoond dat zinksupplementen kunnen helpen bij het verminderen van onvruchtbaarheid bij mannen en vrouwen.

Het versterkt het skelet

Zink is betrokken bij de opbouw en het onderhoud van gezonde botten en kan helpen bij het voorkomen van botverlies en osteoporose. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn geassocieerd met artritis.

Het verbetert de spijsvertering

Zink is nodig voor de productie van maagzuur en kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verminderen van symptomen van maagzuur, zoals brandend maagzuur en zure reflux.