NL Web
Muziek

De beste Hifi-koptelefoon voor thuis

De beste Hifi-koptelefoon voor thuis

Voor de perfecte mix is een DJ-hoofdtelefoon praktisch onmisbaar voor de discjockey. Na het lezen van verschillende vergelijkingen en tests op het internet heeft ons deskundige testteam de beste hoofdtelefoon bepaald voor een lijst van de beste, die ook beoordelingen biedt voor frequenties, kabellengte, impedantie en nog veel meer.

Wat zijn DJ-hoofdtelefoons?

Een DJ-hoofdtelefoon is in eerste instantie ontworpen voor professioneel gebruik en voldoet aan navenant hoge eisen, zoals we aantroffen tijdens de geluidskwaliteitstest en de ontwerpcontrole. Toch zijn deze professionele apparaten niet alleen geschikt voor DJ’s, maar ook voor privégebruik of voor eigen muziek. Kenmerkend voor zowel de eenvoudige modellen als voor de vergelijkingstestwinnaars van de DJ-hoofdtelefoon is de grote schaalvorm van deze apparatuur. Wat betreft de geluidskwaliteit ligt de focus niet alleen op de sterke bas, maar ook op de expressieve hoge tonen en een uitgebreid volume.

Ook de afscherming tegen andere geluiden is belangrijk. Precies hier scoren de DJ-hoofdtelefoons met grote oorschelpen punten ten opzichte van de kleinere hoofdtelefoons, omdat ze worden gebruikt in combinatie met MP3-spelers of andere kleine eindapparaten. Voor DJ’s betekent de geoptimaliseerde afscherming dat het omgevingsgeluid sterk wordt gereduceerd. Hierdoor kunnen muziekprofessionals professioneel werken zonder te worden afgeleid door storende effecten in de omgeving.

In een test van DJ-hoofdtelefoons is het dan ook duidelijk dat deze apparatuur bijna uitsluitend de klassieke over-ear-hoofdtelefoon is. Naast het sterke geluid en de heldere bas, garanderen deze hoofdtelefoons een ideaal comfort. Dit is vooral belangrijk wanneer de DJ’s vele uren aan hun mengtafel staan. De zachte vulling, die vaak niet alleen op de schelp zit maar ook om de beugel wordt gewikkeld, geeft de DJ’s een gevoel van vrijheid. Afhankelijk van wat er op dat moment aanstaat, kunnen de flexibele oorschelpen worden weggedraaid of omgeklapt als dat nodig is. Deze comfortfunctie is vooral relevant voor een DJ die echt met de muziek meegaat.

Meestal zijn de oortelefoons uit verschillende tests uitgerust met een kabel die ze met andere audioapparatuur verbindt. Hoe langer deze kabel is, des te vrijer beweegt de DJ zich voor zijn technische apparatuur. Toch mag de hoofdtelefoonkabel niet in de weg zitten. Veel fabrikanten vertrouwen daarom al tientallen jaren op spiraalvormige verbindingskabels: deze kabels krimpen als de hele lengte niet nodig is en staan niet in de weg. Dit vermindert het risico dat de kabel in de war raakt.

Sommige van de DJ-hoofdtelefoons zijn uitgerust met een extra microfoon. Deze modellen vallen onder de zogenaamde DJ-headsets. Belangrijker is de geluidskwaliteit van de DJ-hoofdtelefoon, daarom is in de tests speciale aandacht besteed aan dit testcriterium. De verschillende soorten hoofdtelefoonsystemen zijn ontworpen voor beginners, voor hobby-DJ’s en voor professionals. In een DJ-hoofdtelefoontest vanaf 2020 zullen we zien welke verschillen er zijn tussen de respectievelijke apparaten.

Hoe werkt de DJ-hoofdtelefoon?

Een DJ-hoofdtelefoon alleen is niet genoeg om een goede diskjockey te worden. Daarom heeft de DJ veel meer technische apparaten nodig, die op elkaar en op de koptelefoon zijn aangesloten. Als belangrijk werkinstrument overtuigt de professionele DJ-hoofdtelefoon door zijn betrouwbaarheid en precieze geluidsweergave. Terwijl de DJ naar de muziek luistert, houdt hij ook zijn draaitafels in het zicht en in beweging, zodat het makkelijk is om het ritme te bepalen en de beats op te blazen. In deze functie zijn de eisen hoger dan ze op het eerste gezicht lijken. Er is veel werk nodig voor de speelse manier waarop de DJ met de koptelefoon en andere apparatuur omgaat.

De DJ-hoofdtelefoon moet veel doen als hij in gebruik wordt genomen. Door ze aan te sluiten op de mengtafel wordt de muziek rechtstreeks aan de DJ geleverd via de luisteraar. Afhankelijk van hoeveel ervaring de DJ heeft, concentreert hij zich op elke beweging om de muziek luider of meer bas te maken, of hij doet al deze dingen aan de zijkant. Als de volgende tracks geprogrammeerd zijn, kan de DJ nog verder vooruit plannen, of de koptelefoon even opzij zetten of om de nek hangen. Een uitschakelfunctie schakelt de koptelefoon uit als dat nodig is. Het volume van de DJ-hoofdtelefoon kan ook worden aangepast.

Onder andere de afschermingsfunctie van de professionele koptelefoon is interessant. Deze bieden de DJ op de mengtafel een zekere mate van ontspanning, want als hij de grote over-ear koptelefoon op zijn oren heeft, neemt hij slechts een verminderd geluidsniveau waar. Een ander kenmerk van de DJ-hoofdtelefoon is hun mobiliteit. Sommige van de topproducten van de grote merken maken het mogelijk om de oorschelpen 180 graden te draaien zonder het geluid te beïnvloeden.

Dit is een voordeel wanneer de DJ snelle bewegingen maakt en veel draait. Afhankelijk van de instelling kunnen met de hoofdtelefoon de bas, het middenbereik en de hoge tonen worden aangepast in het geluid. Enerzijds is dit comfortabeler voor de DJ, anderzijds kan hij de instellingen op de mengtafel zo nodig aanpassen, zodat de luisteraar ook profiteert van zijn muzikale ervaring.

Als hoofdpersoon op een feest of in een disco besteedt een ervaren DJ niet alleen aandacht aan de kwaliteit van zijn apparatuur, maar ook aan het coole design. Aangezien hij de DJ-hoofdtelefoon bijna altijd draagt – op zijn hoofd of om zijn nek – is het de moeite waard om ook aan het uiterlijk te denken. Hoewel het ontwerp van de DJ-hoofdtelefoon geen invloed heeft op de functionaliteit, onderstreept het toch de kwaliteit van de prestaties en de innovatieve technologie.

https://tevredenconsument.nl/elektronica/audio-hifi/de-beste-hifi-koptelefoon-voor-thuis/