Er kunnen zich omstandigheden bij een organisatie voorkomen waardoor er afscheid moet worden genomen van een medewerker. Soms is dit onvermijdelijk en voor zowel werkgever als werknemer een pijnlijke aangelegenheid omdat bijvoorbeeld een medewerker, vanwege een bepaald ziektebeeld, de werkzaamheden waarvoor men is aangenomen niet meer kan uitoefenen en er binnen de organisatie geen andere functie voorhanden is. Een outplacementtraject kan dan een middel zijn om de werknemer een nieuw perspectief op de toekomst te geven waarmee vroegtijdige werkeloosheid wordt voorkomen. Het kan zelfs de start van een nieuw begin zijn.

Een outplacementtraject wordt meestal uitgevoerd door een gespecialiseerd outplacementbureau en kan zowel één op één als in groepsverband gevolgd worden. Cliënten krijgen middels outplacement vaak de volgende concrete activiteiten aangereikt:

–      uitgebreid (kosteloos) intakegesprek

–      profiel- en motivatietest voor zelfanalyse

–      hulp bij baanverlies verwerking

–      aanvullende training in vaardigheden

–      waar nodig en wenselijk omscholingsactiviteiten

–      oriëntatie op nieuwe carrière

–      jobhunting technieken

–      jobinterview training

–      netwerk training en bemiddeling

–      persoonlijke coach en coaching

–      nazorg.

Indien de cliënt geen dienstverband ambieert maar outplacement wil inzetten voor het opzetten van een eigen bedrijf, dan wordt het programma aan de wensen van de cliënt aangepast. De contact frequentie is minimaal 3 maal per week via face to face gesprekken, telefoon, e-mail of webinars. E.e.a. afhankelijk van de specifieke situatie van de cliënt.

Doorlooptijd outplacement

Outplacement varieert in doorlooptijd van 6 – 12 maanden. Gemiddeld vinden cliënten binnen 6 maanden al een nieuwe baan. Anderen hebben die tijd nodig om een goede en bewuste (nieuwe) richting te vinden en hebben daarna nog een aantal maanden nodig voor solliciteren en het vinden van hun baan.


Outplacement zal ook na de coronacrisis vaker worden ingezet 

Welk traject met welke inhoud en doorlooptijd het best geschikt is voor  medewerker(s) hangt af van verschillende factoren. Tijdens een vrijblijvend gesprek kan een outplacementbureau nader op de mogelijkheden ingaan om u daarna een passend trajectvoorstel te doen.

https://www.outplacementverzekering.nl