Heel veel jongeren krijgen ermee te maken in hun tienerjaren, een beugel. Niemand wil dat ding eigenlijk in zijn of haar mond maar toch zal je eraan moeten geloven. Gelukkig is het een houvast dat jij bij lange na niet de enige bent met zo’n ijzerwerk in zijn of haar mond. Zit een beugel er voor jou ook aan te komen? We maken je graag even wegwijs in het traject.
Het begint allemaal bij je grote vriend de tandarts. Je weet wel die vriend van je die je elke zes maanden een bezoek brengt. Die vriend die je ook zeker niet vaker onder ogen wil komen. De tandarts zal uiteindelijk de persoon zijn die jou doorverwijst naar een orthodontist voor een beugel. Hij of zij is de persoon die oordeelt of het nodig zal zijn om een beugel te krijgen.
Eenmaal bij de orthodontist krijg jij niet direct je beugel, absoluut niet. De orthodontist zal eerst gaan bepalen wat er voor nodig is om jouw gebit in goede banen te leiden. Het is gebruikelijk dat jij in gips moet gaan happen. Op deze manier krijgt hij of zij een goed beeld van jouw gebit. Voordat de beugel erin mag moeten zij soms nog een kies trekken. Dit gebeurt meestal bij de tandarts en niet bij de orthodontist. De reden dat dit nog wel eens moet gebeuren is om je tanden extra ruimte te geven om zo mooi mogelijk te gaan staan.
Als dit allemaal gebeurd is kan de beugel er vaak in. Het traject van een beugel hebben valt opzich mee. Tuurlijk het is geen pretje maar het resultaat is er bijna altijd. Vaak moet je aan het begin elastiekjes dragen, dit kan nog wel eens vervelend zijn omdat je daardoor je mond niet helemaal open kan doen.
Wanneer de beugel er na één tot twee jaar eindelijk uit mag is het feest. Je hebt de glimlach die je altijd al hebt willen hebben. Je zal voor altijd grijnzend op foto’s staan.
|
http://www.orfeokliniek.nl/ |