NL Web
Bedrijven

Verzuim

In Nederland is het wettelijk verplicht om als bedrijf een Arboregeling te hebben. Zodat de werkgever altijd een scenario heeft klaarliggen voor ziekteverzuim of ander verzuim. Veel bedrijven kunnen dit niet zelf, daarom zijn zij verplicht om een arbodienst te nemen. Een arbodienst kan heel eenvoudig zijn. Zo zijn er tal van bedrijven die helpen om dit allemaal op orde te krijgen. Je zou verwachten dat deze bedrijven werken vanuit de overheid, maar niets is minder waar, de bedrijven die de diensten aanbieden zijn commerciële bedrijven. Deze bedrijven helpen andere bedrijven zodat zij niet strafbaar zijn in geval van nood.

Verzuim is vaak de grootste valkuil voor kleine bedragen omdat zij vaak niet genoeg personeel hebben om dit op te vangen. Zo zijn er verschillende soorten verzuim, wit, zwart en grijs. Bij wit verzuim is de werknemer daadwerkelijk ziek en heeft diegene zich ook ziekgemeld. Zwart is de persoon onaangekondigd niet aanwezig en is er niks van hem of haar vernomen. Grijs is een tussen gebied van zwart en wit, dat wil zeggen dat de persoon zich heeft ziekgemeld, maar dat er wordt getwijfeld aan de echtheid van deze ziekte. Dit is vaak lastig uit te zoeken omdat de bedrijven al vaak in onder tal zijn.

Er zijn verschillende factoren die leiden tot afwezigheid tijdens ziekte. De gelegenheid, hierbij wordt er gekeken hoe makkelijk het voor de persoon is om zich af te melden. De noodzaak, de persoon blijft thuis wegens fysieke of psychologische klachten. De behoefte, in deze situatie zal de persoon toch naar zijn werk gaan, ook al voelt degene zich niet in orde. Bij zware overtreders die ook daadwerkelijk betrapt worden op valse gronden worden ontslagen, zij zullen dan opzoek moeten gaan naar een nieuwe baan, hierbij kan outplacement hen helpen. Outplacement dienen zij dan wel zelf voor hun rekening te nemen.

https://loopbaannederland.nl