NL Web
Image default
Bedrijven

Een elektricien inschakelen of zelf je elektra vervangen?

Veel mensen twijfelen over de vraag of ze zelf elektra moet vervangen of hiervoor de hulp van een elektricien moeten inschakelen. In veel gevallen is het mogelijk om zelf met elektra te werken als je hier ook verstand van hebt, wel is het altijd nog belangrijk om je goed in te lezen zodat je geen fouten maakt.

Welke werkzaamheden zou je zelf kunnen verrichten?

In principe is het mogelijk om alles zelf te doen, wel zitten er verschillen in hoe moeilijk elke werkzaamheid is. Het vervangen van een groepenkast is namelijk anders dan het aanleggen van elektra. Het is vooral belangrijk dat je alle werkzaamheden met vertrouwen uitvoert en achteraf ook tevreden bent over je werk. Wanneer je niet tevreden bent of niet 100% vertrouwen hebt in je werk is het belangrijk je werk te laten controleren door een specialist. 

Voor- en nadelen aan het werk zelf doen

Het doen van je eigen elektra werkzaamheden heeft zowel voor- als nadelen, een groot voordeel is dat je namelijk veel minder geld kwijt bent. Een nadeel is dan weer dat je veel tijd kwijt bent, toch vinden veel mensen dit ook geen probleem omdat ze anders zouden moeten wachten op de elektricien. Het zelf aanleggen is ook goedkoper qua materiaal, voor een meterkast van een elektricien betaal je al gauw €4.500 terwijl je €3.000 als je hem zelf koopt. De gevaren die je loop bij het zelf aanleggen van elektra zijn de gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan, een fout is namelijk al snel gemaakt met elektra en kan heel verkeerd aflopen. Een groot nadeel is ook dat er geen garantie is als je zelf onopgeleid te werk gaat met je elektra, dit betekend dus ook dat je niet verzekerd bent als het fout gaat.