NL Web
Image default
Dieren

Dierenverzekering afsluiten, doen of niet?

Dierenverzekering afsluiten, doen of niet?

Met maar liefst 27 miljoen huisdieren hebben we in Nederland gemiddeld genomen 2 gezelschapsdieren in ons midden. Als je huisdier ziekt wordt brengt dit natuurlijk kosten met zich mee. Heeft een zorgverzekering voor dieren nut? Er zijn redelijk veel verzekeraars op de markt welke zich (ook) met huisdieren verzekeren bezig houden. De meeste van deze verzekeraars bieden ook andere verzekeringen, en doen ‘huisdieren erbij’. Er is heel veel verschil tussen de polissen onderling, en dit is de afgelopen jaren ook steeds complexer geworden. Naast de basisverzekering kan je ook voor aanvullende gaan.

Behandelingen zijn al snel duur

Als baasje van je huisdier heb je de plicht om zo goed mogelijk voor hem of haar te zorgen. Nu kan er een tijd aanbreken dat je trouwe viervoeter een operatie dient te ondergaan of een ziekte krijgt. En dan gaat het hard met de rekening van de dierenarts, 1.000 of 2.000 euro is soms al niet eens genoeg. Juist dan is een goede dierenverzekering belangrijk, maar dat kost geld. Bij de ‘aanschaf’ dien je eigenlijk al een keuze te maken: verzekeren of geld apart zetten. Peter Verhoeven van Zorgvergelijker zocht dit voor ons uit.

Zelf sparen

Als je in de mogelijkheid bent om geld op een spaarrekening te zetten, dan moet je dat doen zegt Peter. “Verzekeraars hebben 1 doel en dat is winst maken. Alles is er op gericht om meer premie te ontvangen dan uit te geven aan zorgkosten. Je kan dan op je vinger natellen dat je gemiddeld genomen voor een verzekering teveel betaald”. Kan je zelf wat geld missen, bijvoorbeeld 10 euro per maand, houdt dit dan apart om de rekening van de dierenarts te kunnen betalen.

Hond of kat verzekeren

Je hond of kat verzekeren kan al voor een paar euro per maand. Dit is wel afhankelijk van enkele factoren:

  1. Gaat het om een hond of kat?
  2. Is het een duur ras, met eventueel ‘vaak voorkomende gezondheidsproblenen?
  3. Wat is de leeftijd waarop je gaat afsluiten? (Oudere dieren hebben eerder kosten)
  4. Voor hoeveel geld wil je dekking?

Afhankelijk van al deze factoren wordt er per verzekeraar een prijslabel aan de polis gehangen. Onderling zit hier veel verschil in.

Huisdierenverzekeringen vergelijken

Om de juiste keuze te maken kan je bij meerdere vergelijkingssites een vergelijking maken. Door te spelen met de dekking krijg je een goed beeld van de poliskosten. Daarna is het aan jezelf om de keuze te maken: wel of niet verzekeren. Doe je het niet, probeer dan zelf een centje achter de hand te houden om noodzakelijke zorg te kunnen betalen.