NL Web
Image default
Industrie

Hoe worden stapelbare betonnen megablokken vervaardigd?

Zoals u wellicht weet, kunt u stapelbare betonnen megablokken gebruiken om snel en eenvoudig een tijdelijke of permanente constructie te vervaardigen. Vaak gebruikt men de blokken op scheidingswanden of opslagruimtes mee te creëren, alhoewel er tal van andere mogelijkheden bestaan. Voor sommige betonproducenten is de vervaardiging ervan hun kernactiviteit, voor andere is het een manier om te voorkomen dat afgedankt beton afval wordt. Dat laatste geldt voor Cementbouw Recycling uit Cruquius, dat er dag in, dag uit naar streeft de economie zo circulair mogelijk te maken.

Noppenblokken en vlakke blokken van uiteenlopende afmetingen

De stapelbare betonnen megablokken die u bij deze producent kunt verkrijgen, zijn volledig gemaakt van gerecycled beton. Een megablok krijgt zijn specifieke vorm doordat deze in de fabriek in een mal wordt gegoten. Met verschillende mallen kunnen verschillende afmetingen worden gecreëerd. Cementbouw Recycling, dat binnen de Benelux als specialist op dit gebied geldt, voert momenteel enkele tientallen soorten blokken, zowel noppenblokken als vlakke blokken. 

Stalen mallen

De mallen die de producent gebruikt om de legioblokken, zoals ze ook wel worden genoemd, te vervaardigen, zijn gemaakt van staal. Deze worden met lossingsmiddel besproeid alvorens het beton erin wordt gegoten, om zo te kunnen voorkomen dat dit aan de wanden van de mal plakt. Zo zal het blok, wanneer het uit de mal wordt gehaald, niet blijven kleven. Dit betekent dat u bij deze specialist altijd kunt rekenen op betonblokken met gladde oppervlakken: een absolute vereiste voor het vervaardigen van stevige en waterdichte constructies.

Een bijdrage leveren aan de circulaire economie

De leverancier van betonnen megablokken vervaardigt ook honderd procent gerecycled betongranulaat en menggranulaat en betreft een van de vier takken van moederbedrijf Cementbouw uit Cruquius, waar men zich ook richt op de levering van betonmortel, bindmiddelen en zand en grind. Met de recyclingtak wil het bedrijf afval zoveel mogelijk voorkomen om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de circulaire economie, die zowel mens als milieu goeddoet.