NL Web
Bedrijven

Een mooi dak van riet

Rieten dakbedekking, het geeft echt stijl en uitstraling aan je huis. Waar een rieten dak vroeger voor het ‘plebs’ was, zie je nu vooral rieten daken op luxe huizen uit het hogere segment. Het is voor ieder natuurlijk een eigen afweging: wat kost een rieten dak, hoe onderhoud vraagt het en past het bij mijn huis?

Wat wel goed is om te weten, is dat een dak van riet tegenwoordig gelukkig veel minder brandgevaarlijk is dan het vroeger was. Er worden nu ook iets andere materialen en technieken gebruikt om een dak zo mooi mogelijk te maken, maar ook functioneel, zoals we dat tegenwoordig natuurlijk graag zien. Tegenwoordig wordt steeds vaker een combinatie van dakpannen en riet gebruikt. Dan wordt er natuurlijk wel zo gewerkt dat je niet meer de dakpannen ziet en alleen maar het riet. De dakpannen dienen hier als het fundament van het dak en verstevigen zo de algehele constructie. Hierbij wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van kunststof riet in plaats van natuurlijk riet. Voordeel hiervan is dat dit riet nog langer meegaat en ook minder te lijden heeft onder zaken zoals mosgroei en groei van schimmels. Uiteraard zijn ook de rieten daken van kunststof riet onderhevig aan de invloeden van de seizoenen, maar dat zijn andere daken natuurlijk ook.

Het riet wordt, echt of kunststof, ook brandveilig gemaakt. Dat kan op verschillende manieren worden gedaan. Er kan gebruik worden gemaakt van impregneren maar er wordt ook gebruik gemaakt van standaard zaken als bliksemafleiders (die op elk goed dak thuis horen).

Een rieten dak gaat minstens net zo lang mee als een gewoon dak van enkel dakpannen of van beton. Van een goed gelegd rieten dak kan men zeker 30 tot 40 jaar plezier hebben. Zorg dus dat de fundamenten goed liggen en dan kun je zeker heel lang plezier hebben van je rieten dak.

http://www.rietwerk.nl